Dacă ești anemică, atunci nu ai suficient fier în organism pentru a avea menstruatii regulate. Pentru a obține menstruatii regulate, trebuie să depistezi cauza anemiei (greutate corporală mică sau pierderi de sânge din alte motive de sănătate) și să o tratezi. Va fi necesar să iei pastile de fier sau să mănânci alimente bogate în fier pentru a stimula nivelul de fier din organism. Ambele sugestii implică o vizită la un medic.
De asemenea, hormonii vor influenţa ciclul menstrual. Dacă ai dezechilibre hormonale, menstruația nu va fi regulată. În acest caz, adresează-te medicului pentru măsurarea hormonilor din sânge. Un astfel de test te va ajuta la depistarea unei probleme hormonale serioase. Dar, reține că unii medici sunt de părere că „normalitatea” în ceea ce privește hormonii la femei variază foarte mult, așa încât testele de sânge s-ar putea să nu fie cea mai bună modalitate de depistare a dezechilibrelor hormonale. Dacă menstruația este neregulată, trebuie să discuți cu medicul pentru a stabili care sunt cele mai bune teste.
Corpurile noastre – și ciclurile noastre menstruale – se schimbă cu siguranță pe măsură ce îmbătrânim. Multe femei au menstruatii neregulate în adolescența lor, ajungând la menstruatii regulate în jurul vârstei de 20 de ani. Altele au intotdauna menstruatii neregulate indiferent de ce ar face, iar altele le au regulate precum ceasul chiar din prima zi!
Greutatea influențează echilibrul hormonal și al menstruației. Dacă ești supraponderală sau subponderala, hormonii tăi nu mai funcționează corespunzător și menstruatiile s-ar putea opri cu totul. Cercetările recente au demonstrat, de asemenea, că obezitatea poate provoca dezechilibre hormonale care va pot împiedică să rămâneți însărcinată.
Stresul afectează, de asemenea, hormonii. Multe femei au descoperit că stresul le afectează menstruația. În unele cazuri, stresul că ar putea rămâneînsărcinată poate duce la oprirea menstruației la femei.
Cercetările indică faptul că produsele lactate cu un conținut bogat în grăsime pot crește nivelul de fertilitate. Adăugându-le în dietă te va ajuta la reglarea ciclului menstrual. Hormonii echilibrați duc la o menstruație regulată (inclusiv ovulația și fertilitatea). Modalitatea prin care produsele lactate sunt procesate (pentru a le reduce conținutul de grăsime), poate afecta proteinele, care, la rândul lor, afectează hormonii.
Da. Nu te poți baza pe ipoteza că în timpul menstruației nu poți rămâne însărcinată. Deși cele mai multe șanse de a rămâne însărcinată sunt în perioada ovulatiei, o femeie poate rămâne de fapt însărcinată în orice perioada a ciclului menstrual. Pentru a preveni o sarcina nedorită, cel mai indicat este să folosești metodele de protecție, chiar și în timpul menstruației.
În mod obișnuit, o femeie folosește între patru și 12 tampoane în fiecare luna. Dacă folosești mai mult de zece tampoane într-o zi sau este necesar să le schimbi mai des de o ora, consultă un medic.
Menstruația durează de obicei între trei și cinci zile. Dacă nu se întâmplă chiar așa, nu te stresa. Nu e nimic anormal să dureze nici două dar nici șapte zile. Dacă totuși se prelungește mai mult de șapte zile, vorbește despre această problemă cu medicul tău.
Nu neapărat. Unele femei au menstruație și în primele luni de sarcină, deci o sângerare care pare menstruație nu îți poate garanta că nu eșți însărcinată. Dacă îți faci griji din acest punct de vedere, urmărește dacă sângerarea evoluează ca o menstruație normală. Menstruația care apare peste sarcina nu durează de obicei mai mult de 1 – 2 zile. În plus, dacă ai stări de greață, te simți obosită sau ai alte semne, fă-ți un test de sarcina, pentru mai multă siguranță.
Relaxează-te, uneori se poate întâmpla ca ciclul menstrual să fie neregulat. Deși sarcina este cea mai frecventă cauză a absenței menstruației, aceasta mai poate suferi dereglări și din cauza stresului, pierderii excesive în greutate, efortului sau anumitor boli. Un ciclu menstrual normal durează de la 21 de zile până la 35 de zile, cel mai frecvent fiind între 25-30 de zile. Dacă menstruația apare în mod obișnuit mai des de 21 de zile sau nu apare deloc două luni la rând, ar fi bine să consulţi un medic.
Cheagurile de sânge sunt periculoase doar când se află în interiorul venelor. Dacă le elimini odată cu lichidul menstrual nu trebuie să-ţi faci griji. Ele se formează atunci când sângele stagnează prea mult undeva în interiorul corpului – se poate întâmpla când stai jos o perioadă lungă de timp. Dacă începi să elimini cheaguri mai multe că de obicei sau observi că sunt foarte mari, e bine să consulţi ginecologul.
Nu există o explicație unică pentru aceste diferențe. În primul rând, este normal ca fiecare femeie să aibă o menstruație diferită deoarece avem stiluri de viață diferite, mâncăm lucruri diferite, suntem expuse stresului sau nu, avem corpuri diferite în sine ! În al doilea rând, fiecare menstruație poate fi influențată de ce s-a întâmplat cu corpul nostru în perioada precedentă, astfel că ea poate varia de la o luna la alta. În cele din urmă, fiecare femeie în parte simte această perioada diferit, ceea ce este normal și în regulă. Dacă cumva simți că durerile sunt prea mari sau că ceva nu este în regulă, cel mai bine ar fi să te duci duci la un control ginecologic deoarece pot exista anumite dereglări hormonale.